BIO Pepř černý mletý
Pepř byl kdysi tak velice ceněný, že se vyvažoval zlatem. Dnes je vedle kmínu nejpoužívanějším kořením. Černá, bílá a zelená pepřová zrnka jsou plody jedné rostliny, pepřovníku černého, sbírané v různých stadiích zralosti.
Černý pepř má kořenitou, ostrou vůni a chuť, je mnohostranně využitelný a používá se celý, drcený nebo čerstvě mletý.
Kategorie: | Jednodruhové koření |
---|---|
Cena včetně: | 15 % DPH |
Hmotnost produktu: | 90 g |
BIO: | CZ-BIO-003 |
Zemědělská produkce: | mimo EU |
Výrobce: | NeoEco a.s., Salaš 103, 763 51 Zlín |
BIO Pepř černý mletý
Pepř byl kdysi tak velice ceněný, že se vyvažoval zlatem. Dnes je vedle kmínu nejpoužívanějším kořením. Černá, bílá a zelená pepřová zrnka jsou plody jedné rostliny, pepřovníku černého, sbírané v různých stadiích zralosti.
Černý pepř má kořenitou, ostrou vůni a chuť, je mnohostranně využitelný a používá se celý, drcený nebo čerstvě mletý.
Použití: Používá se především k dochucení vepřového a hovězího masa, ryb, studených i teplých omáček, polévek, nakládané zeleniny nebo salátů.
Složení: BIO Pepř černý mletý*
*produkt kontrolovaného ekologického zemědělství
Skladování: Skladujte uzavřené, na suchém a chladném místě bez přímého slunce.
Hmotnost: 90 g
Detailní popis produktu:
Černý pepř je nejčastěji používaný. Má příjemné zemité aroma, které se mísí s lehce nasládlou vůní a výraznou pepřovou chutí. Používá se mletý, drcený nebo celý. Mletý pepř najdeme snad v každém jídle po celém světě, přidává se do polévek, omáček, na zeleninu i na maso. Drcený pepř se často používá na přípravu masa, steaků a ryb. Větší kousky pepře mají výraznější a sytější aroma, které se pomalu uvolňuje do masa. Používá se také pro svoji typickou barvu a strukturu, která dodá pokrmu zajímavý vzhled. Celý pepř je velmi tvrdý, proto se používá pouze na aromatizaci. Přidáváme ho proto do vývarů, omáček, při nakládání zeleniny nebo uzenin, při vaření rýže nebo luštěnin.
Pěstování a zpracování pepře:
Pepřovník černý (Piper nigrum) je popínavý keř s 6-7 m dlouhými větvemi. Květy pepře připomínají z našich krajů asi květy vrb. Po odkvětu vyrostou hrozny plodů dlouhé asi 10 cm. Plody jsou zpočátku zelené a při dozrávání přecházejí do červené.
Černý pepř se sklízí těsně před dosažení zralosti. Nejčastěji, když první kulička v hroznu začne červenat. Poté se nechají jeden den při pokojové teplotě, aby proběhla fermentace podobně jako u čaje, kávy, nebo kakaových bobů. Fermentace je oxidace tříslovin a dalších látek v obalu plodu a zapříčiní zčernání povrchu pepře. Druhý den začíná sušení na slunci a závěrečné čištění a zbavení nežádoucích příměsí.