BIO Kopřivové pesto s kešu
Mladé kopřivové výhonky jsou od pradávna jarním zdrojem vitamínů, minerálů a fytoncidů. Důležitou součástí je i kyselina křemičitá, která je nutná pro správnou funkci ledvin, vaziv a jemných kapilár. Kešu jsou zdrojem hořčíku, vitaminu K a polynenasycených mastných kyselin. TAK OCHUTNEJTE....
Kategorie: | Pesta |
---|---|
Cena včetně: | 15 % DPH |
Hmotnost produktu: | 110 g |
BIO: | CZ-BIO-003 |
Zemědělská produkce: | EU / mimo EU |
Vyrobeno s láskou k přírodě: | Poctivý produkt Ze Salaše |
Vyrobeno pro: | NeoEco a.s., Salaš 103, 763 51 Zlín |
BIO Kopřivové pesto s kešu
Mladé kopřivové výhonky jsou od pradávna jarním zdrojem vitamínů, minerálů a fytoncidů. Důležitou součástí je i kyselina křemičitá, která je nutná pro správnou funkci ledvin, vaziv a jemných kapilár. Kešu jsou zdrojem hořčíku, vitaminu K a polynenasycených mastných kyselin. TAK OCHUTNEJTE....
Kopřiva je skvělá na: podporu cévní soustavy, nervovou rovnováhu, podporu trávící soustavy – mikrobiomu, vylučování vody z organismu.
Použití: Pesto z kopřiv, můžete použít ve studené i teplé kuchyni na přípravu různých pomazánek, těstovin, masových rolád a polévek.
Složení: Olivový olej extra virgin*, 34,2% kopřiva dvoudomá*, 14% kešu ořechy*, himalájská sůl, kurkuma*, pepř černý mletý*. * = BIO
Nutriční hodnoty ve 100 g produktu:
Energetická hodnota: 501,88 kcal (2100,39 KJ); Tuky: 50,36 g z toho nasycené mastné kyseliny: 7,25 g; Sacharidy: 7,26 g, z toho cukry: 0,84 g; Vláknina: 3,23 g; Bílkoviny: 3,55 g; Sůl: 2,3 g
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
Skladování: Skladujte v suchu, temnu a chraňte před teplem. Po otevření uchovávejte v chladničce a spotřebujte do 30 dní.
Šetrně pasterováno.
Hmotnost: 110 g
Kopřiva dvoudomá:
Kopřiva je vytrvalá houževnatá bylina s pichlavými listy s chloupky. Roste hojně u starých zdí, zarostlých koutů, příkopů a cest. U nás je považována za hojně rozšířený plevel, který po dlouhá staletí využívá nejen v kuchyni jako potravina, bylinka a léčivka, ale také ke krmení dobytka. A například pivovarníci kopřivu přidávali do piva, aby v létě nezkyslo.
Historie léčby pomocí kopřiv sahá do velmi dávné minulosti. Na její léčevbné účinky nedala dopustit ve středověká abatyše Hildegarda z Bongenu, vodolékař a farář Kneipp a mnoho dalších.
K použití na kloubní revmatismus se ve středověku používalo šlehání postižených míst čerstvě natrhanými kopřivami. Tato procedura vedla k podpoře prokrvení a zvýšení látkové výměny v kloubu. Tuto drsnou metodu již dnes nepoužíváme, spíše jsme si oblíbili kopřivu využívat v jarní kuchyni nejen jako bylinku, ale chutnou jarní zeleninu do řady velikonočních pokrmů.
Co kopřiva dvoudomá obsahuje:
Listy a nať kopřivy obsahují velké množství zeleného barviva – chlorofylu. Dále vitamín C, třísloviny, minerální látky jako je hořčík, vápník, železo a draslík. Obsahuje i kyselinu křemičitou, která prospívá vlasům a nehtům a kyselinu mravenčí, která spolu s histaminem způsobuje pálivost při popálení od kopřivy. Obsahuje také vitamín D, fosfor, serotonin, rutin a kvercetin.
Díky obsahu chlorofylu a železa můžeme kopřivu zařadit do svého pitného režimu, pokud se nám tyto minerály nedostávají. Což naši předci na jaře dobře věděli a záměrně tak kopřivu a ostatní plané jarní bylinky zařazovali do své stravy. Kopřivu proto i my dnes často na jaře přidáváme do velikonoční nádivky nebo z ní připravujeme špenát.
Kopřiva přispívá zdraví našich kloubů, cévní soustavě, ale i kůži. Osvěžuje tělo, podporuje vitalitu a přirozenou obranyschopnost těla.